estetik diş hekimliği

Gülüş tasarımı; görsel sanatın, mimarinin, mühendisliğin ve psikolojinin birleşerek diş hekimliğinde yeni bir yapılanmasıdır. Gülüş tasarımında bir mimar gibi düşünmek, bir mühendis gibi tasarlamak, bir fizyoterapist gibi adaptasyonu düşünmek durumundayız.

Hastalarımızın bizden gülüş tasarımını istemelerinin sebebi imajının yenilenmesi veya mevcuttaki içsel imajının dışarı yansıtılmasıdır. Gülememek, gülümseyememek veya gülümserken ağzı kapatmak birçok kişi için istenmeyen ve kişinin sosyallaşmesini engelleyen bir durumdur. Bu psikososyal boyutunun yanı sıra dişlerin birbiriyle düzgün teması kişinin diş sağlığını da destekleyen bir durumdur.

Gülüş tasarımı bütünsel bir bakış açısı gerektirir. Dişlerin sağlıklı ve düzgün olması, düzenli fırçalanması ve diş ara bölgelerinde çürük olmaması için gereklidir. Bu da mühendislik gerektirir.

Gülüş Tasarımı Yöntemleri

Gülüş tasarımı söz konusu olduğunda birçok yöntem geliştirilmiştir. Hollywood smile ve dijital smile gibi birçok gülüş tasarımı, kişinin aslında rahat ve sağlıklı bir şekilde gülümsemesini, ısırmasını ve konuşmasını sağlamak ana amaçtır. Burada amaç, bazen kişiye eski ideal görünümünü iade etmek, yıpranmış, kırılmış veya bozulmuş dişleri yeniden düzenlemektir.

Bazen de A’dan Z’ye yeni bir tasarım oluşturmaktır.

Ön Gösterim

Bu tasarımı yaparken en önemli unsur, önceden yaptığımız tasarımın hastamızın yüzünde oluşturacağı etkiyi hem görsel hem de dokunarak ve temas ederek hissetmesini sağlamaktır. Yeni bir tasarım yapıldığında aynı bir mimari proje gibi, projenin üç boyutlu modelinin ağızda nasıl görüneceğini sunmaktır. Bu oldukça önemli bir aşamadır. Gülüş tasarımında hastanın ihtiyacını anlamak ve hastayı kliniğe getiren tüm sebeplerin bir şekilde bu gülüş tasarımı sonrasında ise karşılanıp karşılanmayacağını ifade etme ve gösterme yöntemidir.

Mock-Up yaparken amacımız

Mock-Up yapmanın amacı güzel bir gülümseme tasarlarken hastaya hayal kırıklığı yaşatmamaktır.

Gülüş tasarımı artık standart kalıplar ve standart işlemlerin ötesinde her hastaya özgü işlemlerle ilerliyor. Bu da Hollywood Smile’ın her hasta için uygun olmayabileceği anlamına geliyor. Örneğin kimi hastalar doğal bir tasarım isterken kimi hastalar gülüşteki başka özelliklere odaklanabiliyor. Bu da gülüş tasarımının kişiye özel olmasını gerektiriyor. Kişiye özel gülüş tasarımları için bu bağlamda birçok materyal gelişmiş durumda. Bunlara örnek verecek olursak,

  • Porselen laminalar,
  • Kompozitler,
  • Beyazlatma yöntemleri,
  • Hizalama yöntemleri,
  • Cerrahiler,
  • Diş eti düzenlemeleri,
  • Beyazlatma yöntemleri, vb.

Bu ve benzeri birçok yöntem gülüş tasarımına hizmet etmek için geliştirilmiş durumda. Bizler de Dental Estetik Center olarak hastalarımız için gülüş tasarımını en etkili şekilde bu yöntem ve tekniklerle yapabiliyoruz.

Gülüş tasarımında hikâyenin dinlenilmesi

Anamnez alımında önce hikâyeyi dinlemek, hastanın ihtiyaçlarını belirlemek, gülüş tasarımında ihtiyaçların belirlenmesi açısından önemlidir. Burada hastanın gülümsemesinin nesinden memnun olmadığı anlaşılmalıdır. Bazı hastalar dişin bir köşesinden memnuniyetsizliğini ifade edebilirken, bazı hastalar yüz bütünlüğünde dişlerinin fazla gözükmesinden, bazıları dişin şeklinden, bazıları da bazen dudağının ince olmasından rahatsızlık duyabilmektedir. İşte bütün bunların değerlendirilmesi için ilk önce anamnez alınır. Anamnez alındıktan sonra

  • Dişlerin daha önceki yapılan restorasyonları değerlendirilir.
  • Dişlerin kökleri incelenir (röntgen).
  • Dişlerdeki çapraşıklığa bakılır (Var ise).
  • Diş eti sağlığı incelenir. Hem muayene hem de röntgen ile değerlendirilir.

Aşağıdaki hususlar doğrultusunda yüz görünümü incelenir.

  • Yüzün şekli incelenir.
  • Dişlerin yanak ve dudak dokusu ile uyumuna bakılır.
  • Konuşma analiz edilir.
  • Kafanın şekli ve profil değerlendirilir.
  • Röntgen değerlendirmesi yapılır.

Hastanın hikayesi dinlenir ve hikayenin sonrasında fotoğraflarla ölçüm yapılır. Bu fotoğraflarla ölçümde ek olarak günümüz dijital diş hekimliğinde artık üç boyutlu tarayıcılarla dişlerin üç boyutlu ölçüleri de alınmaktadır.

Üç boyutlu ölçülerin sonrasında ve fotoğraf çekiminden sonraki yapılan analizler sonrasında yeni tasarım için fikir edinilir.  Fotoğraf üzerinde konuşmak ve karşılıklı bu konuda bir fikir sahibi olmak açısından da çok çok önemlidir.  Gülüş tasarımı ve bütünsel estetik anlamında sadece birkaç dokunuş yeterli olursa o seansta bile tedavi planlaması çıkarılabilir.

Bazı durumlarda çenelerini ilişkisi ve çenelerin birbiriyle olan konumunun düzeltilmesine de ihtiyaç duyulursa ikinci, bazen de üçüncü bir seansa gerek duyulabilir.

Hekimin kafasında gülüş tasarımı ile ilgili yapacakları şekillendiğinde gülüş tasarımı ile ilgili yapılacak metot ve yöntemler ile ilgili de bir takım fikirlerde oluşmuş olur.

Mock-up Uygulaması

Fotoğraflar üzerinde ve üç boyutlu tarayıcı ile elde edilen görüntüler üzerinde oluşan analiz sonrasında hastamıza üç boyut aktarımı olan Mock up hastamız yeni gülüş tasarımı üç boyutlu gösterilmesidir. Gülüş tasarımının üç boyutlu olarak kişi tarafından algılanması ve etrafına danışılması açısından da Mock up gerçekten karar vermede yardımcı yöntemdir. Kişi bu gülüşüyle olan görüntüsünü fotoğrafını çekip yakınlarıyla de paylaşabileceği bir zaman geçirmesini sağlamak gerekir.

Kişinin karar alma ile ilgili davranışlarına da bu noktada izin vermek lazım. Çünkü tasarımında bazi kişiler hızlı karar verebilir ama bazı kişiler daha geç karar verebilir bu nedenle, diş tasarımı yapılacağı zaman kişinin karar verme sürecine de izin vermek gerekir.

Tedavi Planının Çıkarılıp Karar verilmesi

Yeni tasarımın karar verme sürecinde yani yeni görüntünün nasıl olacağı ile ilgili fikir elde edildikten sonra metotlar konuşuruz.

Yani dişe yapacağımız yeni uygulamanın metotları neler olmalıdır. Porselen Lamine mi yapılacak kompozit Lamine mi yapılacak bütün bunların metotları konuşulur kullanım süreleri ne kadar süre kullanabilirler kontroller.

Kullanım esnasında dikkat edilecek özellikler bunlara dikkat edilmez ise ortaya çıkabilecek sıkıntılar bunlar tek tek hastalarımıza izah edilmelidir. Bütün bu izahlar ve anlatımlarda tedavi öncesinde elde edilen analizler, röntgenler dişlerin durumu hep değerlendirilir. Değerlendirmeden sonra tedavi planlamasını geçilir.  Tedavi planlaması ne şekilde olacak ve sıralaması nasıl olacak bunlar planlandıktan sonra randevu ile ilgili planlamalar yapılır.

Maddi Boyutunun Hesaplanması

Tedavi planlama tek tek yapılır uygulamalara geçilir ölçüler alınır işlemler esnasında ara fotoğraflar ve gülüş tasarımı nihai sonucuna edilir.

Tedavi Süreci

Önceden hesaplanan planlamaya göre tedavi süreci değişir.

Gülümsemenin nihai sonucunu erteledikten sonra hastamızın adaptasyonu hastalarımızın adaptasyonu büyük değişiklikler olmadıkça 24 saat ile 2 hafta arasında değişir.

24 saat içerisinde aslında dudak dil yeni gülümsemeyi adapte olmaya başlar nadir vakalarda bu süre iki haftayı bulur yüzün değişimini sağlandı gülüş tasarımlarında sert dokunun değişimine yumuşak dokunun da bir adaptasyonu gerekir yani yumuşak doku bir şekilde yeni iskelet sistemine adaptasyonu zaman alır.  Buda yaklaşık olarak iki ay kadar bir zaman alabilir.

Porselen Lamine gibi uygulamalarda ve kronlar da dişetlerinin diş aralarına gelip yerleşmesi ve naturel bir görüntü oluşması da iki hafta kadar bir zaman sürer.

Gülüş tasarımında canımız acır mı?

Tüm dişhekimliği metodlarında hastalarımıza yapılacak lokal anestezi yeterli bir ağrısız ortam sağlar. Bu yüzden gülüş tasarımında ve diş hekimi diğer branşlarında diş hekimi koltuğunda herhangi bir ağrı duyulması söz konusu değildir

Yeni gülüşüme alışamaz isem ne olur?

Yeni görüşünüze alışmaz iseniz mutlaka ufak tefek düzenlemelerle yapılan işlemlerde yeniden revizyonlar yapılabilir. Çünkü planlama önden çıkarıldığı için size yapılacak gülüş tasarımı sizin için hiçbir zaman için kötü bir sürpriz değildir.

İstemediğiniz bir görüntüyle karşılaşma şansınız yok o nedenle başlangıçta özellikle Mock up  aşamasında isteklerin doğru anlatılması yeni gülüşü kolay adaptasyonunu sağlar. Çünkü dişlerinizin bir ön provasını gördünüz. Bazen tereddütü olan hastalarımızda zaten planlama aşama aşama yapılır. Bu neden ile planlama çok çok önemlidir. Planlamanın yapımı esnasında bazen kişi için sadece beyazlatmanın yeterli olacağını karar verilir ve diğer aşamalar daha sonra yapılır.

Yapılabilmesi için hastalarımız tedavi aşamalarında da aralar verilebilir. Bütün bunlar gülüş tasarımının bir parçasıdır gülüş tasarımı bittikten ve tamamlandıktan sonra kişinin adapte olmaması gibi bir durum söz konusu olmaz.

Kaç ayda bir kontroller yapılmalıdır?

Gülüş tasarımında diğer diş hekimliği yöntemleri gibi altı ayda bir kontrol edilmesi gerekir.

Dikkat edilmesi gereken kurallar nedir?

Gülüş tasarımından sonra tüm diş hekimliği uygulamaları gibi ağız bakımı çok çok önemlidir. Düzenli dişlerin fırçalanması arayüzlerin iplik kullanarak ya da ağız duşu ile bakılması ve aynı zamanda altı ayda bir diş hekiminin kontrole gidilmesi önemlidir.

Birçok gülüş tasarımı uygulamasında günümüz stress dünyasında insanların geceleyin dişlerini sıkıp sıkmadıkları da tespit edilerek gece plağı uygulaması yapılır. Yani porselen laminaların korunması için ya da kompozit laminaların korunması için geceleyin diş sıkmaya karşı plaklar uygulanır. Bu yapılan gülüş tasarımının ki çok rahatlıkla uzun yıllar kullanılır. Gece plağının da düzenli olarak kullanıldığında bu süre uzar.

Çay kahve kola tüketimi tedavi sonrasında mutlaka dikkat edilmesi gereken şeylerden birisidir. Fazla kullanım dişe ve diş etine zarar verir.

Merhaba, nasıl yardımcı olabiliriz?
Merhaba,
Size nasıl yardımcı olabilirim?
Call Now Button+90 312 419 43 56