çocuk diş hekimliği
  • 1
  • 0

Diş Hekimi Korkusu

Tüm diş hekimleri, ilk muayene esnasında kullanılacak sözlerin çocuğu gevşeteceğini ya da bir panik moduna sokacağını çok iyi bilirler. Sonuçta bildiğiniz kaç çocuk diş hekimi koltuğuna otururken “iğne” ya da “enjeksiyon” kelimelerini duyduğunda bundan hoşlanır. Bilinmeyenle ilgili korku, yapılacak bir diş hekimi ziyaretinde çocukların kaygı seviyeleriyle doğrudan bağlantılıdır.
Diş hekiminde olumlu bir deneyimin yaşanması için, diş hekimi ziyaretinizle ilgili konuşmalarınızda hassas olmanız önemlidir. Bu neden ile çocuk aile ve diş hekimi iş birliği içinde olmalıdır.
Amaç çocuğu yanlış yönlendirmek değil, sadece diş hekimliğine karşı olumsuz bir tutum geliştirilmesinden kaçınmaktır.
Diş hekiminizle daha önce kendi yaşamış olabileceğiniz olumlu deneyimleri çocuğunuzla paylaşmak iyi bir fikirdir. Unutmayın, diş hekimliği inanılmaz gelişmeler göstermiştir; yeni teknolojiler ve teknikler sayesinde bugün hiç acı olmadan diş tedavileri uygulanmaktadır. Olumsuz reaksiyon çağrıştırmayan kelimeler kullanın. Örneğin; İğne, enjeksiyon yerine uyku içeceği, delme yerine vızıltı, dişinin delinmesi yerine dişinin temizlenmesi, gaz ya da nitrik oksit yerine sihirli hava, inceleme yerine dişlerinin sayılması, diş çekmek yerine dişini oynatıp almak, diş temizleme yerine dişlerini gıdıklama.

Ziyaret Öncesi Hazırlık

Çocuğunuzu bir diş hekimi ziyaretine nasıl hazırlamalısınız?
Ona ne söylemelisiniz? “Basitçe şöyle söyleyebilirsiniz;  ‘Diş hekimine gidiyoruz,”  Hayvanat bahçesine giderken ona ‘Kaplanların çok keskin dişli olduğu bir hayvanat bahçesine gidiyoruz!’ demiyorsunuz. Basit olarak ‘Hayvanat bahçesine gidiyoruz!’ diyorsunuz. Amaç, diş hekimi ziyaretinin korkulacak bir şey olarak anlamlandırılmasından kaçınmaktır.
Günümüzde eğitim kurumları da sağlıklı yaşamı vurgulamaktadır.
Araştırmalara göre; problemler, ailelerin çocuklarına “iğne”den ya da “delmek”ten bahsettiğinde oluyor ve genellikle ağrı kavramı çocuğun aklına, ailesi ona “Meraklanma, acımayacak!” dediğinde giriyor.
Aileler çocuğa doğru olmayan ve yanlış yönlendiren bilgiler verebilir ve çocuklar da gereksiz yere endişelenir. İyi niyetli aileler için kendi endişe deneyimlerini çocuklarına aktarmaları çok kolaydır. Tabii ki bunu yapmak istemezler. Bu kendiliğinden olur. Çocuklar da bunu çok çabuk kaparlar.
Amaç çocuğa, mükemmel bir ağız sağlığına sahip olmasını kolaylaştıracak ve diş hekimliği ile ilgili tüm hayatı boyunca aklında kalacak olumlu fikirler oluşturmaya yardımcı olmaktır.

İlk Diş Hekimi Ziyareti

Diş hekimine ilk ziyaret eğlenceli ve pozitif olmalıdır. Diş hekiminiz mutlaka çocuğunuzun ziyaretinden haberdar olmalıdır. Sizin bir diş tedaviniz esnasında orada çocuğa bakmak oldukça sakıncalı sonuçlar oluşturabilir. Eğer çocuğunuzun etrafında iğne gibi gereksiz korku oluşturacak unsurlar olursa; sonuç genellikle hüsran olur.
İlk seans genellikle tanışma, nasıl dişini fırçalaması gerektiğinin anlatılmasıyla geçer. Ağrı ile kliniğe gelmiş çocuğu apar topar oturtup dişini çekmek, korkak bir yetişkine davetiye çıkartmaya neden olur.

Çocuk Dişlerinde Acil Durumlar

‘Amerikan Pediatri Akademisi (AAP), Amerikan Dental Association (ADA) ve American Academy of Pedodonti(AAPD) kurumlarının ağız bakımına başlanması için önerdikleri yaş 1 yaştır.’
Biberon Diş Çürüğü (Erken Çocukluk Çürüğü),Küçük çocuklarda diş çürüme sebeplerinden biri şekerli süt ya da bisküvi gibi gıdalarla tatlandırılmış mamanın biberonla verilmesidir. Gece boyunca ağızda kalan bu artıklar ciddi çürümeye neden olur.
Günümüzde pek çok biberonda bu konu ile ilgili uyarılar biberonların üzerinde vardır.

Diş Ağrısı

Çocuklar diş ağrısı görülmesi halinde izlenmesi gereken birkaç adım vardır:

  •  Ağrıyan dişi etrafında gıda artığının olup olmadığı kontrol edilmelidir. Gıda artığının olması halinde dişlerin fırçalanması gerekir ve en son öğün olarak ne yediğine dikkat edilmesi ve bu bilgi diş hekimine verilemelidir. Tatlı mı? Soğuk mu? Dişi ağrıtan ne oldu?
    • Sıcak ya sa soğuk suyun dişte ağrı başlatıp başlatmadığı kontrol edilmelidir.
    • İki dişin arasına kaçan gıda artığının da ağrı yapabileceği unutulmamalı ve kontrol edilmelidir. Bu bağlamda kontrol, bir diş ipi yardımıyla sağlanmalıdır. Özellikle azı dişlerinin arasında kalan lifli gıdalar inanılmaz ağrı yaparlar.
    →Diş etine aspirin ya da alkol koymak gibi diş etinde ekstra tahrişe neden olur yöntemler kullanılmadan diş hekimine acil olarak ulaşılmalıdır.

Dilde, Dudakta, Yanakta, Düşme Sonucu Kesilme

Dilde, Dudakta, Yanakta, Düşme Sonucu Kesilme var ise; yaralı bölgeye hemen buz uygulanması gerekir. Kanama var ise, kanayan bölgeye gazlı bir bez ile kompres (baskı) yapılması, kanama kontrolününün sağlanamaması halinde diş hekimine acil olarak gidilmesi gerekmektedir.

Düşme Sonucu Kalıcı Dişin Yerinden Çıkması

Düşme sonucu kalıcı dişin yerinden çıkması; dişi bulunması halinde, serum fizyolojik ya da temiz bir suyla dişin kron kısmından tutarak yıkanması gerekir. Bir fincanın içine hastanın tükürerek doldurmasını sağlanmalı ve bu fincana dişin yerleştirilerek hemen diş hekimine başvurulması gerekmektedir. Şayet fincanı tükürerek doldurmanız mümkün değilse, süt ile doldurup fincana dişi yerleştirebilirsiniz.

Bebeklerde Düşme Sonucu Dişin Yerinden Çıkması

Bebeklerde genellikle ön dişlerde bu durum ortaya çıkar. Yerine yerleştirmek pek mümkün olmadığından aciliyet gerektirmez.

Daimi Dişin Düşme Sonucu Kırılması

Daimi dişin düşme sonucu kırılması acil durum gerektirir. Düşen parça şayet bulunursa tıpkı dişin yerinden çıkması gibi tükürük ya da sütün içinde hekime başvurulması gerekmektedir. Hekim bu kırık parçayı uygun görürse yerine yerleştirecektir.

👉🏽 Site içeriğinde bulunan bilgiler web sitemizi ziyaret edenleri bilgilendirmek içindir. Bu bilgilendirme kesinlikle hekimin hastasını tıbbi amaçla muayene etmesi veya tanı konması yerine geçmez.

Yorum Ekleyin

Mail adresiniz kimse ile paylaşılmayacaktır

Merhaba, nasıl yardımcı olabiliriz?
Merhaba,
Size nasıl yardımcı olabilirim?
Call Now Button+90 312 419 43 56